Anna Pavlova i Tjaikovsky's "Svanens død" fra Svanesjøen"
Utgangspunkt: Anna Pavlova (1881 - 1931)
Russisk ballerina (også kjent som: Anna Matveyevna Pavlova eller Anna Pavlovna Pavlova)


Dette er et underlig bilde! Første gangen jeg virkelig så det fikk jeg nesten sjokk! Prøv å se det på en vegg og deretter legg bildet på et bord eller gulvet! Og motivet endrer seg fullstendig. Aldri har et motiv endret seg så dramatisk (derav årsaken til sjokket). På veggen er Anna Pavlova i "Svanens død", slik man kjente henne avbildet og "live"( i filmopptakene fra 1924). Neppe slik en, på nært hold, kunne se henne på scenen. På bordet eller gulvet oppdager du hvor død Svanen er! Per Louar har her skapt et bilde hvor han har levd seg inn i forestillingen så grundig at han, som kunstner, opplevde "Svanens død" så intenst at maleriet ble kanskje for vellykket! I Louars verden ble "Svanens død" ikke bare en abstrakt henvisning til Tjaikovskys ballet(hvis musikk han har lyttet til), men en opplevelse i komponistens tankegang og den virkelige hendelsen i forestillingen, nemlig at Svanen dør! Så var da dog dette også det Anna Pavlova tenkte på på dødsleiet. Hennes siste ord var: "Gjør Svanedrakten min klar!" og så: "Spill den siste delen mykt!" Anna Pavlova var på mange måter, og er det fortsatt, den udødelige "Svanen" som ingen kan gjøre etter henne! Per Louar har her også farvemesssig truffet blink, da bildet er mykt!

I motsetning til Isadora Ducan, som førte nye prinsipper inn i balletten, kunne Anna Pavlova fremdeles nyte verdenssuksess med siriklassiske tolkninger av balletten! Hun var kjent for sin yndighet, hennes velbegrunnede bevegelser, og trengte ikke å skjule noe av sin ekte femininitet til rollen! Anna Pavlova i "Svanens død" er det noe eget ved, selv om filmopptakene er dårlige, så intenst og glødende at vi alle ønsker henne tilbake i live, for å kunne oppleve henne på det beste! Serov og Degas' billedlige fremstillinger er poetiske nok, om enn ikke så nær idéalet som mulig. På denne tiden var Sergei Pavlovitch Diaghilev(1 8721 929)s "Ballets Russes"(grunnlagt 1902) en stor attraksjon i Paris, men også ellers i Europa! Ulempen var at både Diaghilev, Anna Pavlova, og "Ballets Russes" ble satt inn i kategorier som i dag ikke finnes! Deres originale tolkninger ble forsøkt presset inn i et språk kritikerne ikke forstod, men publikum elsket, selv om det også der var delte meninger!

Dette bildet kan umulig ha blitt til på et staffeli! Det er malt på et bord eller gulv der kunstneren ikke har kunnet forutse at bildet gir Anna Pavlovas energi eller utstråling, om en vil, kraftigere uttrykk i horisontal vinkling, enn i vertikal stilling! Det er det idéelle bildet under en glassplate på et bord, enn i en ramme på veggen!

Verket kan eller vil ikke bli endret i henhold til kunstnerens bestenimelser, men for alle som kan beundre det vil den horisontale versjonen gi det dypeste og mest intense meningen, enn om det henges innrammet på en vegg! Svært mye av idealet med bildet vil i vertikal stilling bli tapt. En kunstkjenner med "det tredje øyet" vil lett kunne overraske sine likesinnede gjester med å ta det ned av veggen og vise hvordan det virker følelsesmessig horisontalt! Det er dog en del som vil kunne glede seg over bildet da de kan forestille seg bildet på veggen som et horisontalt bilde!


By Author Erik O. Paulsen, OH, CWVM
 

2001© Copyright
Per Louar

 
Pavlova